Patronát posledních Rožmberků (na příkladu Prachatic) - Kůrková, Petra (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zaměřuje na výkon patronátního práva v Prachaticích v období vlády posledních Rožmberků. Hlavním cílem práce bude přiblížit patronát posledních Rožmberků v letech 1551-1601, který v české historiografii nebyl doposud podrobněji zkoumán. Časové vymezení se v práci pokusím překročit a zaměřit se také na výkon patronátu v době, kdy byly Prachatice majetkem české komory. Vedlejším cílem práce bude popsání církevní správy a farní sítě v důležitých městech na dominiu posledních Rožmberků a následné porovnání se situací v Prachaticích. K objasnění dané problematiky poslouží nevydané prameny uložené ve Státním okresním archivu Prachatice (Archiv města Prachatice) a Státním oblastním archivu Třeboň, oddělení Český Krumlov (Velkostatek Prachatice-Volary). V závěru práce je přiložena edice Přiznání příjmů z roku 1558.
The auspices of the last Rosenberg family (explained by an example of the town of Prachatice)
Keywords: Prachatice; poslední Rožmberkové; patronát; Prachatice; last Rosenberg family; auspices