Metodologické otázky stanovení zatížení pastvin a etologická sledování skotu při pastvě. - Petráš, Marek (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem bakalářské práce je návrh vhodných způsobů vyjadřování zatížení pastevních ploch a sledování skotu při pastvě s ohledem na stav pastevních porostů. Těchto cílů bylo dosaženo na základě jednoletého sledování a analýzy pastevního porostu na sledovaných pastvinách. Zároveň při sledování botanické skladby pastvin bylo sledováno chování skotu na pastvě a jeho vliv na pastevní porost a utužení půdy.
Methodological tasks of livestock density in pastures and etological observation of cattle in pasture.
Keywords: trvalé travní porosty; pastva; zatížení pastvin; chov skotu; utužení půdy; botanická skladba; permanent grasslands; grazing; pasture loading; cattle breeding; soil compaction; botanical composition