Práva pojištěnce v systému veřejného zdravotního pojištění - Gruberová, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem této bakalářské práce jsou práva pojištěnce v systému veřejného zdravotního pojištění. Systém veřejného zdravotního pojištění je postaven na principu solidarity, kdy jednotliví plátci přispívají na zdravotní pojištění rozdílnými částkami a přitom všichni pojištěnci mají garantováno rovné právo na poskytnutí potřebné zdravotní péče. Základními zákony, upravujícími problematiku práv pojištěnce, jsou zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění a zákon č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. Cílem práce bylo shrnout vývoj právní úpravy týkající se této problematiky a zjistit, jaký je na současnou právní úpravu práv pojištěnce názor obyvatel Jihočeského kraje. V teoretické části práce jsou vysvětleny pojmy týkající se veřejného zdravotního pojištění. Pozornost je věnována zdravotní péči a jejím jednotlivým druhům jako je péče hrazená, nehrazená a částečně hrazená. Podrobněji je rozebrána ekonomicky náročnější varianta zdravotní péče, která byla zrušena ke dni 5.8.2013. V další podkapitole jsou vysvětleny podmínky poskytování zdravotní péče u nás a v zahraničí, kde stěžejními termíny jsou péče neodkladná a péče nezbytná. Hlavní část práce je věnována právům pojištěnce podle zákona č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění. Hodně diskutovaným právem v poslední době je právo kontroly poskytnuté péče. Hovoří se o tom, že lékaři účtují zdravotním pojišťovnám výkony, které ve skutečnosti ani neprovedli. Proto má pojištěnec právo požádat svou zdravotní pojišťovnu o tzv. výpis z účtu poskytnuté péče, prostřednictvím něhož si může zkontrolovat svého lékaře. Závěr teoretické práce pojednává o právech pacienta dle zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. Ke zpracování praktické části byl použit kvantitativní výzkum. Sběr dat byl proveden pomocí metody dotazování, techniky dotazníku. Dotazník obsahoval celkem 14 otázek a byl distribuován jak elektronickou formou, tak prostřednictvím tištěných formulářů. Výzkumný soubor tvořili náhodně vybraní obyvatelé Jihočeského kraje ve věku od 18-ti let. Celkově se výzkumu zúčastnilo 415 respondentů, z toho 15 dotázaných nesplňovali podmínky výzkumu, a proto byli vyřazeni. Pro výzkum byly určeny tři hypotézy, které byly v průběhu šetření ověřovány. První hypotéza zněla: Pacienti souhlasí s možností vybrat si ekonomicky náročnější variantu zdravotní péče. Druhá hypotéza zněla: Pacienti vyjadřují nesouhlas s prodloužením lhůty pro změnu zdravotní pojišťovny. Třetí hypotéza zněla: Pacienti kladně hodnotí možnost požádat o výpis z účtu poskytnuté péče, který vede zdravotní pojišťovna. Na základě výsledků dotazníku byly hypotézy č. 1 a 3 potvrzeny, zatímco hypotéza č. 2 byla vyvrácena. Ukázalo se, že pacienti souhlasí s prodloužením lhůty pro změnu zdravotní pojišťovny. Z potvrzené hypotézy č. 1 vyplývá, že pacienti souhlasí s možností vybrat si ekonomicky náročnější variantu zdravotní péče. U hypotézy č. 3 se téměř všichni respondenti shodli, že vítají možnost požádat si o výpis z účtu poskytnuté péče. Práce by mohla sloužit jako informační brožura pro širokou veřejnost či jako studijní materiál pro studenty.
Rights of Insurance Holder in the System of Public Health Insurance
Keywords: Ekonomicky náročnější varianta zdravotní péče; práva pojištěnce; veřejné zdravotní pojištění; výpis z účtu poskytnuté péče; zdravotní péče; Economically more demanding option of the medical care; rights of actual insured; public health insurance; statement of account of the provided care; medical care