Etické aspekty náhradního mateřství - Vejmělková, Iveta (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá etickými aspekty náhradního mateřství. V první části je podán přehled problematiky neplodnosti, její příčiny a metody léčby. V závěru odborné části je podána definice a typy náhradního mateřství. V následujícím oddíle je poukázáno na etické a právní otázky s tím spojené. Poté navazuje část, kde jsou uvedeny odlišně motivované příběhy lidí, jejichž životy byly náhradním mateřstvím ovlivněny. V poslední části je věnována výsledkům anonymně vyplněných dotazníků s cílem zmapovat názory veřejnosti na náhradní mateřství. Odpovědi získané prostřednictvím dotazníků mapují, do jaké míry je veřejnost informována o náhradním mateřství a jaký je názor na případnou legalizaci.
Some Ethical Aspects of Assisted Reproduction
Keywords: neplodnost; asistovaná reprodukce; náhradní mateřství; náhradní matka; etické a právní aspekty; infertility; assisted reproduction; surrogacy; surrogate mother; ethics and legal aspects