Změna tělesné hmotnosti během kalendářního roku\\ - Říha, Jakub (Jihočeská univerzita, 2009)
Tato bakalářská práce se zabývá sledováním vývoje tělesné hmotnosti, procentního podílu tuku a hodnot BMI v průběhu jednoho kalendářního roku u studentů Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. V teoretické části se zabývám charakteristikou zdraví a civilizačními chorobami. Obezitě, rovněž jedné z civilizačních chorob, jsem vzhledem k předmětu této práce věnoval kapitolu samostatnou. Další kapitoly tvoří strava a pitný režim a pohybová aktivita. Poslední důležitou kapitolu představuje vliv tělesné hmotnosti na zdraví člověka, kde je popsán zejména vliv nadměrné hmotnosti na výskyt civilizačních chorob. V praktická části činilo výzkumný soubor 105 osob, z toho 41 mužů a 64 žen. Pro zjištění tělesné hmotnosti a procenta tuků byla použita váha Tanita. Získané hodnoty jsou zaznamenány v podobě tabulek a grafů. Z výsledků vyplývá, že tělesná hmotnost, procento tuku i hodnota BMI se během kalendářního roku u obou pohlaví mění jen nepatrně. Průměrné měsíční hodnoty BMI a procenta tuku ukazují, že jak u mužů, tak i u žen se hmotnost pohybuje v ideální rovině a nepředstavuje žádná zdravotní rizika.
Body weight changes during calendar year\\
Keywords: zdraví; obezita; civilizační choroby; strava; pohybová aktivita; tělesná hmotnost; health; obesity; civilization diseases; diet; move activity; body weight