Rozíjení rytmického cítění u dětí předškolního a mladšího školního věku - Býčková, Daniela (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá rozvojem hudebního vnímání se zaměřením na hudební rytmus v mimoškolní edukaci. Podrobněji rozebírá složky rytmu, dělení rytmu a jeho vývoj. Dále je charakterizován hudební vývoj dítěte v předškolním a mladším školním věku. Značná část práce se věnuje pohybovým činnostem. Rozebírá jejích formu, způsoby provedení a možnosti hudební improvizace. Věnuje se metodám Carla Orffa, postupům při rozvíjení hudebnosti a popisuje jeho instrumentář dětských hudebních nástrojů. Dále se zabývá problematikou hudební pedagogiky a interakcí hudebního pedagoga a dítěte. Je doplněna ukázkami her, které jsou zaměřeny na rozvíjení rytmu.
Developing of Rhythm Feeling in Children of Pre-school and Primary-school Age
Keywords: rytmus; rytmické cítění; pohybové činnosti; hudební pedagogika; rhythm; rhythm feeling; moving activities; musical education