Nestátní neziskové organizace podílející se na řešení epidemie COVID-19 v Jihočeském kraji - Růžičková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
V průběhu první vlny epidemie COVID-19 byla všem členům Panelu nestátních neziskových organizací Jihočeského kraje dne 20. března 2020 doručena SMS s pokynem hejtmanky k aktivaci. Tato aktivace trvala 2 měsíce, do dne 27. května 2020. Role nestátní neziskových organizací a jejich koordinace pomocí Panelu byla při řešení epidemie nezastupitelná. Všichni dobrovolníci a zaměstnanci sdružení riskovali své zdraví ve prospěch občanů Jihočeského kraje. Pomáhali těm nejzranitelnějším ze společnosti a vyzvali množství dobrovolníků z veřejnosti, aby se zapojili do potřebné pomoci. Diplomová práce se zabývá analýzou zapojení nestátních neziskových organizací v Jihočeském kraji při řešení první vlny epidemie COVID-19 a analýzou zkušeností vedoucích pracovníků a dobrovolníků nestátních neziskových organizací při řešení krizové situace. K zodpovězení výzkumných otázek byl proveden kvalitativní výzkum formou polostrukturovaných rozhovorů se zástupci jihočeských nestátních neziskových organizací. Data získaná výzkumem a provedeného šetření byla vyhodnocena pomocí SWOT analýzy a pro srovnání byl sestaven tzv. Fullerův trojúhelník. Na základě vyhodnocení získaných dat lze konstatovat, že NNO byly schopné na nastalou situaci zareagovat rychle a že Panel NNO JčK zajišťoval pomoc s distribucí roušek, dezinfekce, zajišťoval desinfekci veřejných prostor, dodávky nákupů, poskytovaní koordinační podpory terénních a doprovodných aktivit, obsluhování informační linky na krajském úřadě JčK, zřízení karanténních míst pro lidi bez domova a tvorbu manuálů pro práci s dobrovolníky. Vedoucí pracovníci i dobrovolníci hodnotili první vlnu epidemie jako období nejistoty, dezinformací a nedostatku osobních ochranných prostředků. Koordinátor Panelu NNO JčK podotkl, že ze strany kraje byly zadávány ostré úkoly, na které nebyli dostatečně připraveni. Většina pracovníků NNO vnímá zkušenost s epidemií jako základ pro změny v systému fungování organizací do budoucna. Závěry plynoucí z diplomové práce budou využity jako podklady ke zpětné vazbě pro Panel NNO JčK, Oddělení krizového řízení Jihočeského kraje a Oddělení krizového řízení HZS JčK.
Non-profit organizations involved in the solution of the COVID-19 epidemic in the South Bohemian Region
Keywords: Integrovaný záchranný systém; Panel nestátních neziskových organizací; dobrovolnictví; epidemie; COVID-19; krizové řízení; SWOT analýza; Integrated rescue system; Panel of non-governmental non-profit organizations; epidemic; COVID-19; crisis management; SWOT analysis