Protidrogová prevence v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež z hlediska sociální práce - Strnadová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2023)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá protidrogovou prevencí v nízkoprahových zařízeních pro děti a mládež. Hlavním cílem bylo zjistit, jakým způsobem se protidrogová prevence realizuje a k zjištění byly vytvořeny tři výzkumné otázky. Bakalářská práce se rozdělena na dvě části. Teoretická část se zabývá protidrogovou prevencí a politikou, historickým kontextem protidrogové politiky, nízkoprahovými zařízeními a prevencí v nich. Pro praktickou část byl zvolen kvalitativní výzkum, metoda dotazování a analýzy dat. Polostrukturovaný rozhovor byl zvolen jako technika. Výzkumný soubor tvoří 5 informantů, kteří jsou sociálními pracovníky v nízkoprahových zařízeních. Informanti byli osloveni skrze e-mailovou komunikaci. Výsledky výzkumu byly vyhodnoceny metodou otevřeného kódování. Touto metodou bylo vytvořeno celkem 10 kategorií s kódy a každá kategorie obsahuje minimálně dva a více kódů. Z výzkumu bylo zjištěno, že konkrétně protidrogová prevence má mnoho podob, ale na celistvém obrazu se zařízení shodnou. Preventivní programy spadají pod výchovnou, vzdělávací a aktivizační činnost nízkoprahových zařízení. Tato činnost je ukotvena v zákoně o sociálních službách 108/2006 Sb. Nízkoprahová zařízení jsou ukotvena v tomto zákoně pod paragrafem § 62. Dále bylo zjištěno, že právě drogy, návykové látky a závislosti obecně jsou nejčastějšími a nejoblíbenějšími tématy mezi klienty, se kterými se pracovníci setkávají při realizaci preventivních aktivit. Tato bakalářská práce nabízí pohled do protidrogové prevence v nízkoprahových zařízeních. Výsledky mohou být využity těmito zařízeními nebo sociálními pracovníky, kteří realizují aktivity v rámci protidrogové prevence, za účelem jejich zlepšení či větší transparentnosti.
Drug Prevention in Low-threshold Facilities for Children and Young People in Terms of Social Work
Keywords: Prevence; drogy; nízkoprahové zařízení pro děti a mládež; sociální práce; riziková mládež; Prevention; Drugs; Low-threshold Facilities for Children and Young People; Social Work; at-risk Youth