Pastorační význam působení Kongregace těšitelů z Getseman na poutním místě Klokoty u Tábora - Šittová, Marie (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá pastoračním působením Kongregace těšitelů z Getseman na mariánském poutním místě Klokoty u Tábora. Příchod nové slovanské řehole do duchovní správy tohoto poutního místa v roce 1934 měl značný význam pro jeho duchovní i architektonický rozvoj. První etapa pastoračního působení těšitelů na Klokotech končí likvidací mužských klášterů v dubnu roku 1950. Druhá etapa působení kongregace pak začíná až téměř po dvaceti letech v roce 1969. Těšitelé se usilovně snaží o obnovení slávy poutního místa Klokoty po duchovní i po stavební stránce až do roku 1993, kdy zde umírá poslední z klokotských těšitelů. Působení Kongregace těšitelů v České republice se uzavírá v roce 2010.
Pastoral significance of Congregation of Comforters from Getseman´s effect at pilgrims´place Klokoty at the town Tábor
Keywords: Klokoty; Litomiský; mariánská poutní místa; Matulík; těšitelé; Klokoty; Litomiský; Saint Mary´s places of pilgrimage; Matulík; comforters