Hloupý Honza, Krabat, Zlatovláska; využití pohádkových motivů v arteterapii - Bachtjan, Petr (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce v první části nastiňuje historii pohádek, později vědeckého zájmu a výzkumu pohádek. Pokračuje nastínením způsobů porozumění a výkladu u několika psychologických škol: klasické psychoanalýzy, analytické psychologie a neoanalýzy, na závěr kapitoly nastiňuje několik moderních konceptů, které dle názoru autora souvisejí s tématem porozumění a interpretace pohádek. V další části analyzuji a interpretuji tři pohádky - O Hloupém Honzovi, Krabat a Zlatovláska. V závěru práce je přiložena kazuistika s tématem pohádky Krabat.
Silly John, Krabat, Golden - Haired Princess; on using of fairy - tale motifs in art - therapy
Keywords: psychologický výklad pohádek; arteterapie; hlubinná psychologie; psychological interpretation of fairy tales; arttherapy; deep psychology