Prevalenční studie výskytu nozokomiálních gastroenteritid virové etiologie v zařízení Psychiatrické léčebny Bohnice v období let 2003-2009. - Nuslová, Aneta (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na problematiku epidemií akutních virových gastroenteritid nozokomiálního charakteru v Psychiatrické léčebně Bohnice v letech 2003 - 2009. Pro tuto práci jsem zvolila metodiku kvantitativního výzkumu formou epidemiologické deskriptivní studie s technikou - sběr a analýza dat. V současné době jsou infekční průjmová onemocnění stále velmi aktuální a mají velký význam v rozvojových i ve vyspělých zemích světa. V rozvojových zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky ročně umírá na průjem spojený často s podvýživou kolem 5 - 10 miliónů lidí, z toho 4,6 miliónu tvoří děti do 5 let. Ve vyspělých zemích světa jsou infekční průjmová onemocnění významná hlavně svou častostí, neboť jsou druhou nejčastější nákazou po infekcích dýchacích cest. Teoretická část práce je zaměřena především na obecnou charakteristiku akutní virové gastroenteritidy, proces šíření, identifikaci nejčastějších etiologických agens, nové možnosti diagnostiky a léčby. Pozornost je také zaměřena na dodržování protiepidemických opatření a pravidel hygienického a protiinfekčního režimu, která zabraňují dalšímu šíření onemocnění v případě propuknutí epidemie. V této souvislosti je také zmíněna základní charakteristika a struktura Psychiatrické léčebny Bohnice včetně důležitých faktů týkajících se hospitalizovaných pacientů. Ti tvoří vzhledem k výskytu epidemií virových průjmových onemocnění velice specifikovanou skupinu osob, protože jsou často dlouhodobě hospitalizovaní v uzavřeném prostředí a jejich zdravotní stav je podmíněný psychiatrickou diagnózou. Provedený výzkum shrnuje celkový pohled na problematiku epidemií akutních virových gastroenteritid v Psychiatrické léčebně Bohnice a to nejen z hlediska určení nejčastějších etiologických agens způsobujících toto onemocnění, ale i analýzu těchto epidemií z hlediska věku a pohlaví pacientů. Dalším cílem bylo objasnit existenci sezónnosti epidemií a zhodnocení účinnosti protiepidemických opatření v tomto zařízení. Závěrem je nutné podotknout, že epidemické výskyty virových gastroenteritid byly v Psychiatrické léčebně evidovány i před rokem 2003, ale etiologická agens nebyla vzhledem k možnostem tehdejší virologické diagnostiky blíže specifikována.
Prevalence Study of Occurence of Nosocomial Gastro-enteritis of Virus Etiology in the Bohnice Asylum in Years 2003-2009.
Keywords: Epidemie; etiologické agens; inkubační doba; nozokomiální původ; prevalence; protiepidemická opatření; virová gastroenteritida.; Epidemic; aetiologic agents; incubation time; nosocomial origin; prevalence; antiepidemical measures; viral gastro-enteritis.