Zhodnocení efektivity léčby mastitid s použitím faremní kultivace - Kratochvíl, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Mastitidy jsou jedním z nejnákladnějších onemocnění dojeného skotu a jejich léčba současně představuje nejčastější příčinu používání antibiotik na farmě. Faremní kultivace je v současné době jednou z možností zlepšení procesu rozhodování při léčbě mastitid. Cílem diplomové práce bylo zhodnotit léčebné postupy s využitím faremní kultivace a provést ekonomické zhodnocení mastitid na vybrané farmě dojeného skotu. Experimentální pozorování stáda dojeného černostrakatého holštýnského skotu za účelem posouzení léčby mastitid probíhalo ve dvou sledovaných obdobích: bez faremní kultivace (BFK); s faremní kultivací (SFK). Byl zjištěn významný rozdíl v počtu vyléčených případů a případů reinfekcí mezi sledovanými obdobími. Zatímco v období BFK bylo vyléčeno 60,6 % případů mastitid a u 30,4 % případů došlo k reinfekci, v období SFK bylo vyléčeno 87,1 % a k reinfekci došlo u 12,9 % případů mastitid. Celkové finanční náklady spojené s mastitidami byly v obou obdobích téměř stejné. Nejvyšší položku tvořily ztráty mléka. Příznivě lze hodnotit, že zapojením faremní kultivace nedošlo k výraznému zvýšení nákladů spojených s léčbou mastitid. Zavedení systému faremní kultivace do antimastitidního programu mělo velmi pozitivní vliv na efektivitu prováděné léčby na sledované farmě. Přínos byl především ve výrazném snížení počtu reinfekcí a ve zvýšení počtu úspěšně vyléčených dojnic, při zachování téměř stejných nákladů na léčbu.
Evaluation of the effectiveness of treatment of mastitis using on-farm cultivation
Keywords: dojnice; mléčná žláza; mastitida; faremní kultivace; antibiotikum; dairy cow; mammary gland; mastitis; farm cultivation; antibiotic