KLASICKÉ RADIODIAGNOSTICKÉ METODY A JEJICH NÁHRADA MODERNÍMI CT,MR - Štádlerová, Naděžda (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce zahrnuje informace o postupném přechodu od klasických rentgenových metod k modernějším, a sice výpočetní tomografii a magnetické rezonanci. Jedná se o zobrazování kosti skalní a zobrazování pohybového aparátu, konkrétně kolene. Informace, které tato práce poskytuje, se týkají především počtu vyšetření v dané oblasti a jeho postupného nárůstu během tří, po sobě jdoucích let. Zkoumanými roky jsou 2007, 2008 a 2009. Číselná fakta byla zjišťována v Krajské zdravotní a. s., nemocnici Teplice, oborovém podniku, a v Nemocnici České Budějovice a. s.. Snažila jsem se poukázat na to, že s přibývajícími léty narůstá množství nemocných, kteří místo klasického vyšetření na rentgenu podstoupí vyšetření počítačovou tomografií, nebo magnetickou rezonancí. K tomu, abych toto tvrzení dokázala jsem si vybrala vyšetření struktur vnitřního ucha a vyšetření kolenního kloubu. V části teoretické jsou obecně popsány zobrazovací metody se snahou popsat principy jednotlivých metod. V části praktické jsem se zaměřila na počty vyšetření kosti skalní a kolene. Zpracovány byly údaje za jednotlivé roky, s tím, že číselné hodnoty jsem zjišťovala v teplické nemocnici a v českobudějovické nemocnici. Fakta jsou znázorněna v jednotlivých tabulkách a grafech. Výsledky práce potvrdily hypotézu jen z části. Mohu prohlásit, že narůstá počet onemocnění vnitřní struktury ucha, která se vyšetřují za pomoci výpočetní tomografie oproti minulým létům. Hypotéza se ovšem nepotvrdila ve druhé zkoumané části, a sice v počtech vyšetření kolene klasickým rentgenem, nebo magnetickou rezonancí. Zjistila jsem, že s přibývajícími léty narůstá počet úrazů, které jsou stále vyšetřovány rentgenem jako metodou první volby. Počet vyšetření kolene na magnetické rezonanci je vůči klasickým rentgenovým snímkům zanedbatelný.
Classic radiodiagnostic methods and their replacement by modern computed tomography and magnetic resonance.
Keywords: magnetická rezonance; rentgen; porovnání počtu vyšetření; výpočetní tomografie; zobrazovací metody; magnetic resonance; Roentgen; the comparison of numbers of examination; computed tomography; imaging methods