Analýza míry zlepšení sportovní výkonnosti elitních adolescentních běžců ČR v jednotlivých letech - Malý, Filip (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou míry zlepšení sportovní výkonnosti elitních adolescentních běžců v ČR na střední tratě v jednotlivých letech. Práce je řešena na základě obsahové analýzy, vyhodnocení získaných dat a využití historických metod. Cílem práce bylo zjistit meziroční zlepšení výkonnosti adolescentních běžců během jejich kariéry. V analytické části byla zkoumána a popsána charakteristika a technika běhů na střední tratě, dále metabolické a fyziologické složky výkonu, byla rozebrána problematika tréninku mládeže, popsána rizika předčasné specializace u dospívajících sportovců, problém přetrénování a syndrom vyhoření a také věk vrcholné výkonnosti pro jednotlivé, běžecké disciplíny. V syntetické části byl vybrán soubor 30 nejlepších adolescentních běžců na střední tratě v mládežnických kategoriích, konkrétně v disciplínách 800 m - U16, U18 a U20, 1 500 m - U16, U18 a U20, a 3 000 - U16 a U18, U20 na 3 000 metrů není závodní disciplína. U tohoto souboru byla prováděna analýza potřebných dat z atletických ročenek. Ze získaných grafů lze vypozorovat výkonnostní křivku, kdy se výkonnost atletů zvyšovala až do období věku vrcholné výkonnosti. Lze vyčíst u každé kategorie a každé disciplíny, kdy se dosahovalo v průměru nejlepších výsledků, v jiném grafu lze pozorovat, jak se měnila výkonnost jednotlivých běžců, kdy nastaly největší nárůsty výkonnosti a kdy výkonnost upadala. Získaná data by mohla být přínosem zejména pro trenéry mládeže.
Analysis of the degree of improvement in sports performance of elite adolescent runners in the Czech Republic every year
Keywords: běhy na střední tratě; junioři; dorostenci; vrcholná výkonnost; trénink mládeže; přetrénování; syndrom vyhoření; middle-distance running; juniors; teenagers; peak performance; youth training; over-training; burn-out syndrome