LUDĚK PEŠEK A SPACE ART - Polnická, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce si klade za cíl zmapovat životní a uměleckou cestu Luďka Peška, jednoho ze zakladatelů tzv. Space artu ( kosmického realismu). U nás je Pešek téměř neznámým umělcem, protože třicet let žil a pracoval ve Švýcarsku. Luděk Pešek ( *1919 tehdejší Československo 1999 Švýcarsko) byl významným malířem, ilustrátorem, spisovatelem a fotografem. Luděk Pešek byl také absolvent Akademie výtvarných umění v Praze a členem Svazu českých výtvarných umělců, ze kterého byl v roce 1971 vyloučen spolu s dalšími umělci, kteří po sovětské intervenci v roce 1968 zůstali mimo území ČSSR. Práce se zaměří na bližší studium děl Luďka Peška, která tvořil během doby, kdy žil v tehdejším Československu. Dále se autorka bude zabývat analýzou obrazů ze sbírek Alšovy jihočeské galerie a dalších galerií v rámci České republiky, kde se obrazy tohoto umělce nachází a které se svým charakterem vztahují k jeho druhé životní i umělecké fázi, započaté po roce 1968, kdy odešel z rodné vlasti do Švýcarska a věnoval se malířskému zachycení planet sluneční soustavy, převážně Marsu, surreálným kompozicím a dalším tématům. Závěrem by tak měla vzniknout stylová charakteristika Peškova umění s pomocí analýzy české tvorby a tvorby v exilu. Zároveň by také měl být položen základ pro vytvoření kompletní biografii, která pojme obě životní etapy tohoto umělce.
LUDĚK PEŠEK AND SPACE ART
Keywords: Luděk Pešek; Svaz československých výtvarných umělců; National Geographic Magazine; Space art; sci-fi literatura; Ludek Pesek; the Association of Czech Applied Artists; National Geographic Magazine; Space art; sci fi Literature