Individuální rozpoznávání na základě akustických signálů u pěvců - Jaška, Pavel (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá rozpoznáváním na základě akustických signálů u pěvců s hlavním zaměřením na zpěv budníčka menšího (Phylloscopus collybita) jako modelového organismu. Úvodní kapitola řeší rozpoznávání jedinců obecně u ptáků podle hlasu, kdy se jednotlivé části zaměřují na rozpoznávání z pohledu rodičů a potomků, partnerů, členů sociálních skupin a jedinců soupeřících v teritoriálních interakcích. Druhá kapitola se věnuje přímo rozpoznávání v teritoriálních interakcích podle zpěvu pěvců. Ve třetí kapitole dochází k experimentálnímu prokázání rozpoznávání jednotlivých sousedících samců u dvou druhů pěvců budníčka menšího a budníčka většího (Phylloscopus trochilus). Tento výzkum demonstruje schopnost jedinců obou druhů rozlišovat své sousedy podle jakéhokoliv zazpívání z repertoáru. Čtvrtá kapitola se zabývá studiem velikosti repertoáru a stabilitě zpěvu budníčka menšího v rámci hnízdní sezóny a mezi jednotlivými sezónami. Poslední kapitola se zabývá využitelností automatických nástrojů k identifikaci budníčků menších a akustickému monitoringu. Na základě provedených analýz lze uzavřít, že budníčci menší mají v hlase na obsahu nezávislé hlasové struktury, které mohou sloužit jedincům k vzájemné identifikaci.
Recognition of conspecific individuals in songbirds based on acoustic signals
Keywords: individuální rozpoznávání; dear enemy; akustický podpis; velikost repertoáru; teritoriální obrana; individual recognition; dear enemy; acoustic signature; repertoire size; territorial defence