Analýza vlivu legislativních změn na účetnictví podniku - Klička, Jiří (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem mé diplomové práce bylo poukázat na vliv legislativních změn na účetnictví obchodních korporací. Byly provedeny analýzy uskutečněných legislativních změn, které z největší míry souvisely s rekodifikací soukromého práva v České republice a vstoupení v platnost zákonu o obchodních společnostech a družstvech. Tyto skutečnosti měli za výsledek úprav několik ustanovení zákona o účetnictví a doplnění souvisejících vyhlášek. Na základě analyzovaných legislativních změn byly následně vytvořeny případové studie pro konkrétní obchodní korporaci, kterou byla společnost STAX Metal Fibers s.r.o. Jednotlivé části případové studie byly rozpracovány dle skutečného stavu obchodní korporace a tyto případové studie může podnik dále využít pro svojí činnost. Jednalo se o návrhy v oblasti rezervního fondu tvořeného účetní jednotkou, zavedení kmenových listů, možnost vyplácení zálohy na podílu na zisku a návrh na použití sankce z pohledávek. V závěru byla navržena doporučení, které se týkají legislativy se zaměřením na nejasnosti některých pojmů v různých zákonech.
Analysis of the impact of legislative changes on the accounting
Keywords: Účetnictví; změny legislativa; obchodní korporace; rezervní fond; podíly na zisku; Accounting; legislative changes; business corporation; reserve fund; profit sharing