Budoucnost distribuce elektrické energie pomocí Smart Grids (chytrých sítí) a obnovitelných zdrojů s ohledem na bezpečnost kritické infrastruktury. - Lipavská, Ilona (Jihočeská univerzita, 2016)
Abstrakt Elektrická energie je v dnešní době samozřejmostí, málokdo z nás si dokáže představit život bez ní. Proto je ve snaze modernizace zdokonalovat zdroje, přenos a distribuci elektrické energie. Měli bychom myslet i na životní prostředí. Jelikož se rozvíjí obnovitelné zdroje (fotovoltaické elektrárny, větrné elektrárny, vodní elektrárny), které jsou závislé na přírodních podmínkách, tím se mění přechod z klasické distribuční soustavy na projekt Smart Grids. "Pilotní" projekt Smart Grids je součást celoevropského projektu GRID4EU, který probíhá v dalších 5 evropských zemích. Od roku 2010 je spuštěn "pilotní" projekt Smart Grids ve Vrchlabí, kde jsou vhodné podmínky na testování. Vrchlabí proto, že má ideální velikost, jsou zde možnosti začlenění obnovitelných zdrojů energie i lokality vhodné pro výstavbu několika kogeneračních jednotek. Dalším z důvodů pro výběr Vrchlabí je blízkost Krkonošského národního parku a s tím i možnost ověření dopadů tohoto projektu z ekologického hlediska. Úkolem společnosti je zajistit, aby tento stav zlepšení a modernizace přetrvával i v budoucnu. Z toho důvodu byla energetika zahrnuta mezi důležitou složku odvětví kritické infrastruktury. Téma mé bakalářské práce s názvem "Budoucnost distribuce elektrické energie pomocí Smart Grids (chytrých sítí) a obnovitelných zdrojů, s ohledem na bezpečnost kritické infrastruktury" by mělo rozšířit obzor v tom, co jsou Smart Grids (chytré sítě), jak dlouho fungují, co by měly přinést občanům a proč se začaly vyvíjet. V dnešní době je pojem "Smart" aktuální a týká se např. telefonů, televizorů, bydlení a v neposlední řadě energetiky. Bakalářská práce je složena z praktické a teoretické části. V teoretické části jsem se pokusila vysvětlit pojem infrastruktura, kritická infrastrukturu ve světě a v ČR, historický vývoj elektrizační soustavy v ČR, propojení soustav, počátky elektrizace a elektrizační soustavy na území ČR, přenosovou a distribuční soustavu, BLACKOUT a s ním spojené následky, neboť rozsáhlý výpadek elektrické energie je pro obyvatelstvo ohrožující ve více směrech. V praktické části jsem se zaměřila na Smart Grids, jak se vyvíjí, kde se testují, co hrozí obyvatelstvu, jak budou působit na kritickou infrastrukturu. Zmíním se, jaká jsou jejich pozitiva a negativa, co v běžném životě přinesou zákazníkům. Výzkumná otázka, na kterou bych měla v závěru práce odpovědět, zní: "Jaká pozitiva přinese použití Smart Grids pro kritickou infrastrukturu?" Cílem bakalářské práce bylo oslovení tří respondentů, kteří se problematikou Smart Grids zabývají. Sestavila jsem dotazník, který je rozdělen na čtyři části (A současný stav SG, B budoucnost SG, C investice SG a D napadení SG) a je formou vlastních odpovědí. Do jednotlivých částí jsem vytvořila a vložila otázky, celkem 14 , na které mi bylo zodpovězeno třemi kompetentními zaměstnanci Distribuce, nejmenované firmy. Přejí si zůstat v anonymitě, jejich věková hranice je 35 55 let. Zpracované a vyplněné dotazníky jsem postupně otázku po otázce analyzovala. Na každou jednotlivou otázku jsem uvedla odpovědi od zaměstnanců, které jsem označila jako: respondent č.1, respondent č.2 a respondent č.3. Na některou z nich mi nebylo zodpovězeno. Ať už z důvodu, že daný respondent nevěděl nebo nechtěl sdělovat informace s ohledem na konkurenci. Práce by měla sloužit pro studijní účely. Rozšířit informovanost o rozvíjejících se chytrých sítí v ČR.
The Future of Electric Power Distribution through the Smart Grids and Renewable Resources considering Safety of Critical Infrastructure.
Keywords: Smart Grids; Infrastruktura; Elektrizační soustava; BLACKOUT; Smart Grids; Infrastructure; Electrization system; BLACKOUT