Problémy vzdělávání romských dětí - Kolářová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá problémem vzdělávání romských dětí, jeho vznikem, důsledky a řešeními. Teoretická část popisuje historii Romů a jejich kulturu. Do té patří především rodina, zvyky a jazyk. Dále popisuje, jaké problémy byly při vzdělávání v minulosti a jaké jsou dnes. Zabývá se také úlohou státu a školy při jejich řešení a návrhy na pomoc při vzdělávání. V praktické části práce je porovnáván názor dětí, které se přiházejí doučovat do SaSM - DDM ČB na školní výuku, doučování a romský jazyk, s názorem jejich třídních učitelů, kteří uvádějí své zkušenosti se vzděláváním Romů a s řešením problémů, které romské děti při výuce mají. V závěru je uvedeno srovnání zjištěných poznatků z rozhovorů s obsahem literatury a jiných dokumentů.
Problems of Education Gipsy Children
Keywords: romská historie a kultura; problémy vzdělávání; majoritní a minoritní společnost; atmosféra ve škole; romský pedagogický asistent; romský jazyk; doučování; history and culture of Gipsies; educational problems; minority and majority society; atmosphere at school; Gipsy pedagogical assistant; Romany; tutoring