Etické aspekty opatrovnictví - Šimková, Petra (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce popisuje problematiku veřejného opatrovnictví v současném praktickém a právním kontextu. Zabývá se lidskými právy, otázkou omezení svéprávnosti a podmínkami, které musí být splněny. Uvádím zde, jaké jsou druhy opatrovníků nebo jaké má opatrovník práva a povinnosti. Zamýšlím se nad etickými otázkami v souvislosti s opatrovnictvím, které se týkají lidské důstojnosti a svobody. V závěru práce se snažím prostřednictvím rozhovorů nahlédnout do praxe veřejného opatrovnictví a zjistit, s jakými problémy se veřejní opatrovníci setkávají.
Ethical aspects of guardianship
Keywords: Lidská práva; lidská důstojnost; svoboda; svéprávnost; opatrovnictví; opatrovník; veřejný opatrovník; omezení svéprávnosti; duševní poruchy; duševně nemocný; etické zásady; etická dilemata.; human rights; human dignity; freedom; legal capacity; guardianship; guardian; public guardian; restriction on legal capacity; mental disorders; mentally disabled; insane ethics; ethical dilemmas.