K současnému stavu výslovnostních nedostatků žáků 1.-3. ročníku ZŠ - Kolesová, Jolana (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce je zaměřena na současný stav výslovnostních nedostatků žáků 1. - 3. ročníku ZŠ. Práce se dělí na dvě části. Část teoretická vychází ze studia literatury, která se týká tématu výslovnostních nedostatků žáků mladšího školního věku, prevencí chybné výslovnosti hlásek a principů nápravy nejfrekventovanějších vad. Výzkumná část se zabývá zjišťováním úrovně vad výslovnosti, srovnáváním vývoje podle věku dětí a pohlaví 1. - 3. ročníku na ZŠ ve Strakonicích. Uvádí statistiku šetření a konzultaci s odborníkem. Součástí práce je zásobník praktických cvičení rozvoje mluveného projevu. Je zaměřen na rozvoj komunikačních schopností dětí mladšího školního věku.
An outline of contemporary imperfections in the pronunciation of first - third formers at basic school