Konkurz v ČR a EU - Pavlisová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
V hospodářské a právní praxi dochází často k určitým situacím, při nichž porušení práv či nesplnění povinností není přiměřené postihnout obvyklými procesními prostředky. K nim patří především stav, při němž dlužník má závazky vůči řadě věřitelů a není v jeho reálných možnostech, aby je všechny splnil. Tento stav bývá označován jako úpadek a jeho řešení je upraveno dle zákona o konkurzu a vyrovnání. Konkurz je považován za poslední možnost uspořádání nepříznivých finančních a hospodářských vztahů mezi věřiteli a dlužníkem a vede k urovnání jejich vzájemných majetkových poměrů. Účelem a záměrem tohoto řízení je tedy to, aby v jediném řízení byly vyrovnány závazky mezi dotčenými subjekty a všichni věřitelé jednoho dlužníka, který je v úpadku, byli uspokojeni pokud možno rovnoměrně a spravedlivě. Likvidace nebo reorganizace nadnárodních společností, které se ocitly v úpadku, vyvolává celou řadu právních problémů. Rozvoj nadnárodních společností a také značný počet velkých úpadků s mezinárodním dopadem vyvolal diskuze o potřebě vytvoření systému, který by obsahoval řešení takových situací v nadnárodním měřítku.
Bankruptcy in the Czech Republic and in the European Union
Keywords: Úpadek; konkurz; konkurzní řízení; vyrovnání; nucené vyrovnání; dlužník; věřitel; likvidace; zákon o konkurzu; správce konkurzní podstaty; konkurzní podstata; soud; ochranná lhůta; mezinárodní právo; Evropský soudní dvůr; Evropská unie.; Decline; bankruptcy; bankruptcy proceedings; composition; compulsory composition; debtor; creditor; liquidation; law of bankruptcy; trustee; assets in bankruptcy; court; protection period; International law; European Court of Justice; European Union.