Reprezentace smrti a tzv. posledních věcí člověka v Kancionálu českém V. M. Šteyera - Paskudová, Hedvika (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce se zabývá analýzou duchovních písňových textů s tematikou smrti a eschatologie v Kancionálu českém Václava Matěje Šteyera. Tento největší a nejrozšířenější český katolický kancionál (šest vydání v letech 1683 1764) zahrnuje obsáhlou písňovou tvorbu nejen druhé poloviny 17. století, ale také písně starší; nejen hymnografie katolické, ale i nekatolické provenience. V práci tedy budeme sledovat, zda se rozdílnost v konfesijním původu či době vzniku projevuje v daných písňových textech i v rozdílném zpodobování smrti a tzv. posledních věcí člověka.
Reprezentation of death and so called last things of man in Kancionál český of V. M. Šteyer
Keywords: analýza; duchovní píseň; smrt; eschatologie; Kancionál český; M.V. Šteyer; analysis; spiritual song; death; eschatology; Czech Canon; M.V. Šteyer