Historie, vývoj a současnost učňovského školství - Plodík, Jiří (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce stručně popisuje historii, vývoj a současnost učňovského školství v rozmezí tří století. Podrobněji sleduje transformaci na střední odborné školy. První, historická část, se zabývá touto problematikou ve všeobecné rovině. Druhá část práce popisuje vznik bývalého českovelenického železničního učiliště a jeho přeměnu na Střední školu České Velenice. Současně ukazuje postupné zvyšování úrovně výuky technických předmětů na škole. V práci jsou uvedeny i příklady spolupráce pedagoga a žáka při realizaci projektů.
History, evolution and present state of apprenticeship
Keywords: učňovské školství; střední škola; České Velenice; apprenticeship; the secondary school; České Velenice