Psychosociální aspekty chronických koloproktologických onemocnění z pohledu koordinované rehabilitace - Sýkorová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2020)
Téma předkládané diplomové práce je Psychosociální aspekty chronických koloproktologických onemocnění z pohledu koordinované rehabilitace. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. První část popisuje současný stav problematiky psychosociálních aspektů chronických koloproktologických onemocnění z pohledu koordinované rehabilitace v obecných souvislostech a s ním související témata (základní pojmy zahrnující zdraví, nemoc, chronické onemocnění, lidské potřeby, kvalitu života a možnosti jejího měření). Ve stěžejní kapitole jsou popsána chronická onemocnění a možnosti medicínské, ošetřovatelské a psychosociální péče včetně koordinované rehabilitace. Praktická část prezentuje metody a výsledky mého výzkumu. Cílem práce bylo zjistit psychosociální aspekty chronického koloproktologického onemocnění a zjistit a popsat kvalitu života pacientů s tímto onemocněním a možnosti jejího ovlivnění koordinovanou rehabilitací. K získání dat jsem použila kvalitativní výzkum, metodu dotazování a technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor. Metodou záměrného výběru mi vznikl výzkumný soubor, který tvořilo 9 pacientů, 6 zdravotníků a 3 sociální pracovníci, kteří mají vazbu na chronické koloproktologické onemocnění. Výsledky výzkumu byly rozděleny do tří částí popisujících psychosociální potřeby, omezení a strategii zvládání chronického koloproktologického onemocnění včetně koordinované rehabilitace. Chronické koloproktologické onemocnění má široké psychosociální aspekty, které se dotýkají nejen pacienta a jeho prožívání, ale mají vliv na jeho rodinu a další interpersonální vztahy, toto onemocnění také významně ovlivňuje kvalitu života. Koordinovaná rehabilitace není v rámci péče o tyto pacienty využívána, fungují pouze separátně jednotlivé složky. Výsledky mého výzkumu ovšem ukazují, že v koordinované rehabilitaci je velký potenciál zlepšení péče o pacienta s takto vážnou nemocí. Výsledky práce mohou být použity jako zpětná vazba pro zdravotníky a sociální pracovníky poskytující péči pacientům s chronickým koloproktologickým onemocněním.
Psychosocial aspects of Chronic Coloproctological Diseases from the Point of Coordinated Rehabilitation
Keywords: chronické koloproktologické onemocnění; kvalita života; koordinovaná rehabilitace; psychosociální aspekty; chronic coloproctological disease; quality of life; coordinated rehabilitation; psychosocial aspects