Hodnocení systému zkoušek výkonnosti teplokrevných klisen - Civišová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce se zabývá hodnocením systému zkoušek výkonnosti klisen českého teplokrevníka. Výkonnostní zkoušky se staly významným měřítkem chovu českého teplokrevníka a většina klisen zapsaných do plemenné knihy je jimi testována. Výkonnostní zkoušky neindikují pouze vlastní výkonnost klisny, ale jsou velmi cenným zdrojem informací o hřebcích, jejichž samičí potomstvo je hodnoceno. Hlavním důvodem pro testaci klisen ve zkouškách výkonnosti je zajistit chovatelskou informaci, která bude pomáhat v rozhodování při výběru genetického spojení. V rámci výsledků jsou vyhodnoceni otcové klisen s nejlepšími výsledky ve zkouškách výkonnosti. V této práci je zkoumán systém hodnocení zkoušek výkonnosti a porovnáván se systémem pořádání a hodnocení zkoušek výkonnosti v jiných evropských chovatelských svazech. Na závěr jsou všechny výše uvedené skutečnosti zhodnoceny a diskutovány.
Evaluation of the system of mare performance tests
Keywords: zkoušky výkonnosti; klisna; český teplokrevník; systém; hřebec; mare performance test; mare; Czech Warmblood; system; stallion