Diverzita a biologie kryptosporidií hrabošovitých (Arvicolinae) - Horčičková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Kryptosporidie, parazitická protista patřící do kmene Apicomplexa, jsou velmi úspěšní paraziti, o čemž svědčí jejich široké spektrum hostitelů, celosvětové rozšíření a odolnost vůči dezinfekčním prostředkům a lékům. Rozmanitost kryptosporidií je molekulárně studována již více než tři desetiletí. Zatímco kryptosporidie lidí a hospodářských zvířat jsou velmi dobře prostudovány, výzkum na jiných obratlovcích, včetně hlodavců, zaostává. Naše znalosti o biologických vlastnostech jednotlivých druhů a genotypů jsou většinou nedostatečné nebo úplně chybějící. Tato práce je zaměřena na studium prevalence, rozmanitosti a biologických vlastností parazitů rodu Cryptosporidium parazitujících u hlodavců podčeledi Arvicolinae. Výsledky této práce povedou k lepšímu porozumění diverzity kryptosporidií a jejich hostitelské a tkáňové specifity.
Diversity and biology of Cryptosporidium in Arvicolinae rodents