Metody oceňování majetku v účetnictví vybrané firmy - Pakostová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá definicí metod oceňování majetku ve vybrané společnosti na základě zákona o účetnictví a zvažuje metody, které lze použít při vlastní výrobě nebo pořízení majetku a kdy je použít. Ukazuje problém cenového rozdílu mezi okamžikem účetního případu v průběhu roku a oceněním na konci účetního období. Tato zjištění se dále používají při aplikaci teorie oceňování majetku ve vybrané společnosti a ukazují možné rozdíly oproti praxi. Jedním z hlavních cílů bakalářské práce je zjistit, jaký vliv mají metody oceňování aktiv na hospodářský výsledek. Veškeré znalosti v oblasti oceňování aktiv jsou stanoveny na základě výročních zpráv a analýzy informací získaných od zaměstnanců vybrané společnosti.
Methods of Property Valuation in Accounting of Selected Company
Keywords: účetní a oceňovací metody; pořizovací cena; reprodukční cena; vlastní náklady; hospodářský výsledek; aktiva; accounting and valuation methods; acquisition price; reproduction price; own costs; economic result; assets