Vytvoření centra pro nemocné s revmatoidní a psoriatickou artritidou - Štokrová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2012)
Název této bakalářské práce je: Vytvoření centra pro nemocné s revmatoidní a psoriatickou artritidou. Revmatoidní artritida je chronické, systémové, zánětlivé kloubní onemocnění, které vede k rozvoji kloubních destrukcí a deformit. Charakteristickým znakem onemocnění je symetrické postižení více kloubů najednou, ve většině případů se jedná o drobné klouby. Psoriatická artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které je navíc sdružené s psoriázou. Psoriatická artritida postihuje především distální interfalangeální klouby rukou, čímž se výrazně liší od revmatoidní artritidy. Práce má dvě části. V teoretické části jsme se zabývali revmatoidní a psoriatickou artritidou, prioritními potřebami nemocného a případným centrem pro tyto nemocné. Empirická část práce byla zpracována formou kvalitativního výzkumného šetření. Technikou sběru dat byl polostrukturovaný rozhovor, který byl proveden s 8 respondenty s revmatoidní a psoriatickou artritidou a 5 sestrami, které pracují v revmatologických ambulancích. Rozhovory s jednotlivými respondenty a sestrami byly zpracovány do kazuistik. Nejzajímavější údaje byly zpracovány ve formě kategorizačních tabulek. Cíle práce byly: Zjistit zájem nemocných o vytvoření centra pro klienty s revmatoidní a psoriatickou artritidou, poukázat na přínos centra pro nemocné s revmatoidní a psoriatickou artritidou, poukázat na možnosti aktivit vykonávaných v centru pro nemocné s revmatoidní a psoriatickou artritidou a poukázat na možnosti začlenění sestry v centru pro nemocné s revmatoidní a psoriatickou artritidou. Položili jsme si tyto výzkumné otázky: Jaký je zájem nemocných s revmatoidní a psoriatickou artritidou o vytvoření centra? V čem spatřují nemocní s revmatoidní a psoriatickou artritidou přínos centra? Jaké jsou možnosti začlenění sestry v centru pro nemocné s revmatoidní a psoriatickou artritidou? Které aktivity je možné v centru realizovat? Výsledky výzkumného šetření nám ukazují, nemocní s revmatoidní a psoriatickou artritidou mají zájem o vytvoření centra. Přínos centra nemocní spatřují především ve vyzkoušení a prohlédnutí si kompenzačních pomůcek, dalším přínosem by pro ně byla návštěva odborných seminářů vedených lékařem ve spolupráci se sestrou, popřípadě studenty. Sestra v centru by se zabývala edukací, další možnou činností by mohlo být pořádání odborných seminářů či spolupráce s lékařem na základním vyšetření. Z aktivit je možné v centru realizovat cvičení pod odborným dohledem fyzioterapeuta, návštěva lékaře, vyzkoušení si kompenzačních pomůcek či využití odborných rad ergoterapeuta. Výsledky bakalářské práce mohou být podkladem pro vytvoření centra pro nemocné s revmatoidní a psoriatickou artritidou.
Creation of a center for patients with rheumatoid arthritis and psoriatic arthritis
Keywords: revmatoidní artritida; psoriatická artritida; sestra; nemocný; centrum; informovanost; rheumatoid arthritis; psoriatic arthritis; nurse; sick man; center; foreknowledge