Současné znalosti a úroveň edukace v resuscitaci novorozenců u porodních asistentek - Cvejnová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato práce se zabývá současnými znalostmi a úrovní edukace porodních asistentek v resuscitaci novorozenců. V České republice mají porodní asistentky (PA) ze zákona povinnost v případě potřeby adekvátně zahájit resuscitaci novorozence (Zákon č. 96/2004 Sb.; Vyhláška č. 55/2011 Sb.). Evropská rada pro resuscitaci vydává každých 5 let aktuální doporučení pro resuscitaci novorozenců, abychom stále mohli využívat nejnovějších poznatků. Každá PA by se měla orientovat v této problematice a kontinuálně se vzdělávat, aby v případě nutnosti dokázala adekvátně jednat. Cílem této práce je zjistit současné znalosti a úroveň edukace porodních asistentek v problematice resuscitace novorozenců a také zjistit možnosti a úroveň praktického nácviku resuscitace novorozence pro PA. V teoretické části této práce jsou zpracovány aktuální informace z oblasti resuscitace novorozenců se zaměřením na porodní asistentky. Výzkumné šetření bylo prováděno kvantitativní metodou. Nástrojem pro sběr dat byl dotazník. Šetření se zúčastnilo 124 PA. Z výzkumného šetření vyplynulo: Dostatečné znalosti v oblasti resuscitace novorozenců prokázalo 68,04 % respondentek, takže předpoklad, že alespoň 80 % PA bude mít dostatečné teoretické znalosti v oblasti resuscitace novorozenců, byl zamítnut. Dále jsme zjistili, že možnost zúčastnit se praktického nácviku resuscitace novorozence alespoň 1x za 2 roky má pouze 29,16 % PA, ačkoliv praktický nácvik resuscitace novorozence má jasně kladný vliv na znalosti PA. Výsledky ukazují na potřebu lépe a častěji edukovat porodní asistentky v oblasti resuscitace novorozenců, a to zejména formou praktického nácviku. Dále jsme zformulovali doporučení pro praxi PA v oblasti resuscitace novorozenců, které je součástí této bakalářské práce.
Current knowledge and level of education of midwives in neonatal resuscitation
Keywords: novorozenec; kardiopulmonální resuscitace; porodní asistentka; newborn; cardiopulmonary resuscitation; midwife