Užitkovost nosných slepic v různých systémech ustájení - Fara, Jiří (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit užitkovost finálních hybridů nosného typu slepic Isa Brown a Bovans Brown v rozdílných systémech ustájení na základě dat poskytnutých podnikem Mezinárodní testování drůbeže s. p. v Ústrašicích. Kontrola užitkovosti finálního hybrida nosného typu slepic byla tvořena z odchovu kuřic do věku 126 dní a období snášky do 518 dní věku. Násadová vejce hybrida Isa Brown pro chov v klecích měla výrazně vyšší hmotnost a oplozenost, ale nižší líhnivost z oplozených vajec než pro chov na podestýlce. U hybrida Bovans Brown měla násadová vejce určená pro chov v klecích nižší hmotnost i nižší oplozenost a líhnivost z oplozených vajec než vejce určená pro chov na podestýlce. Na konci odchovu v 18. týdnu měly kuřice Isa Brown a Bovans Brown odchované v klecích výrazně nižší živou hmotnost ve srovnání s kuřicemi odchovanými na podestýlce. U kuřic ustájených v klecích byla výrazně vyšší spotřeba krmiva ve 126 dnech ve srovnání s kuřicemi chovanými na podestýlce. V průběhu odchovu kuřic nebyl zaznamenán úhyn. Hybrid Isa Brown vykázal vyšší živou hmotnost v klecovém chovu, zatímco hybrid Bovans Brown na podestýlce. U obou hybridů v klecovém chovu byla zjištěna nižší spotřeba krmiva na 1 vejce a na 1 krmný den. Za sledované období byl u slepic shledán vyšší úhyn v klecích než na podestýlce. Slepice ustájené v klecích měly nižší produkci vajec na počáteční stav. U obou hybridů ustájených v klecích byla zaznamenána v 1. snáškové periodě výrazně nižší intenzita snášky než u slepic ustájených na podestýlce. Rozdíly ve 2. snáškové periodě byly již nepatrné. Slepice ustájené v klecovém chovu dosáhly nejvyšší hmotnost vajec v polovině snáškového cyklu, tj. v 7. snáškové periodě. Naopak slepice ustájené na podestýlce dosáhly nejvyšší hmotnost vajec v závěru snáškového cyklu, a to ve 13., resp. 14. snáškové periodě. Pevnost skořápky se s věkem postupně snižovala u obou systémů ustájení.
Performance of laying hens in different housing systems
Keywords: Isa Brown; Bovans Brown; chov klecový; chov na podestýlce; Isa Brown; Bovans Brown; breeding cage; breeding on litter