Epidemiologie a patogeneze Escherichia coli - Hubková, Petra (Jihočeská univerzita, 2016)
Escherichia coli je jedním z nejdůležitějších zástupců střevní mikroflóry. Podílí se na správném průběhu trávicích procesů ve střevě a vzniká tak prospěšná spolupráce mezi mikroorganismem a makroorganismem. Některé kmeny ale mohou být i patogenní. Náplní mé bakalářské práce je hlouběji se seznámit s bakterií E. coli, počínaje charakteristikou, patogenitou a patogenezí, laboratorní diagnostikou a konče klinickým obrazem onemocnění a terapií. Z epidemiologického hlediska se patogenní E. coli vyskytuje spíše sporadicky, ale v rozvojových zemích může narůstat až v endemii a to zejména z důvodu nedodržování hygieny. Popisovány jsou rezervoáry, cesty přenosu a nejznámější kauzy výskytu E. coli. V praktické části se zaměřuji na výskyt E. coli u nedonošených dětí, novorozenců a u dětí do 3 let, které jsou vyšetřovány s diagnózou průjmového onemocnění. V období od ledna 2015 do prosince 2015 bylo vyšetřeno 1518 stolic od dětí od 0 - 3 let, přičemž 25 stolic bylo pozitivních na přítomnost dyspeptického kmene E. coli, který je původcem průjmu. U 725 stolic byla prokázána jiná nepatologická i patologická flóra a u 768 stolic byl zjištěný nedyspeptický kmen E. coli, který není původcem průjmového onemocnění. Všech 1518 vzorků stolic bylo určeno klasickými metodami identifikace, jako jsou kultivace a biochemické testy (ENTEROtest, pestrá řada cukrů). K určení konkrétního sérotypu (O antigenu) E. coli byla provedena sérotypizace (antigenní analýza kmene) vyšetřovaného bakteriálního kmene metodou sklíčkové aglutinace. Na základě prokázaného sérotypu E. coli byly výsledky statisticky zpracovány a vyhodnoceny za účelem o jaký kmen E. coli se jedná.
Epidemiology and pathogenesis of Escherichia coli
Keywords: E. coli; patogeneze; průjmové onemocnění; sérotypizace; E. coli; pathogenesis; diarrheal disease; serotyping