Činnost policistů místního oddělení Horní Počernice při vzniku mimořádné události v místně příslušném obvodě - Měchura, Richard (Jihočeská univerzita, 2017)
Policie České republiky je základní složkou integrovaného záchranného systému společně s Hasičským záchranným sborem České republiky, jednotkami požární ochrany zařazenými do plošného pokrytí kraje, jednotkami požární ochrany a poskytovateli zdravotnické záchranné služby. Tyto základní složky integrovaného záchranného systému denně spolupracují při řešení mimořádných událostí, kdy je vyžadováno provedení záchranných a likvidačních prací složkami integrovaného záchranného systému. Každá složka integrovaného záchranného systému je proškolena dle své působnosti v rámci plnění povinností ve své samostatné činnosti. Policisté základních článků Policie České republiky denně vyjíždí k událostem oznámeným na tísňovou linku 158 anebo 112, někdy dochází i k oznámení na ostatní tísňové linky, kdy jiné složky integrovaného záchranného systému požadují na místě přítomnost Policie ČR. Oznámení provádějí i občané osobně přímo na základním článku Policie České republiky. V případě mimořádné události, kdy je zapotřebí všech základních složek integrovaného záchranného systému, jsou na místo policisté základního článku také vysíláni. Z uvedeného plyne, že policisté základních článků řeší události, které jsou výhradně v jejich kompetenci, jako jsou přestupky, trestné činy, ale i události, které nelze nijak kvalifikovat, jelikož nejsou v kompetenci policie, ale tato je z důvodu povinnosti musí prověřit. Ve většině mimořádných události, kde dochází k zásahu integrovaného záchranného systému, je působnost Policie ČR z důvodu zajištění a uzavření místa zásahu, aby se na místě zásahu nepohybovaly osoby, které nejsou na místě zásahu potřebné, a mohlo by dojít zbytečně k jejich ohrožení. Vzhledem k tomu, že v dnešní době využívá k práci mnoho firem nebezpečné chemické látky nebo přípravky v malém množství, nejsou povinny informovat příslušné orgány o jejich využívání, na základě toho dochází pouze k označení místa, kde dochází k užívání nebezpečných látek a přípravků a je třeba chápat označení z hlediska ochrany zdraví a života. Dále jsou v teoretické části vyjmenovány nebezpečné vlastnosti těchto přípravků a látek, důležité je i značení dle několika směrnic, které je možné v dnešní době vidět. V praktické části této práce jsou informace, které se podařilo šetřením v místně příslušném obvodě místního oddělení Policie Horní Počernice zjistit. Konkrétně nebezpečné chemické látky, přípravky a nebezpečné vlastnosti chemických látek, které jsou v provozovnách a objektech, které se nachází v obvodě místního oddělení Policie Horní Počernice. Výzkumnou otázkou této bakalářské práce je, zda mají policisté místního oddělení Policie Horní Počernice informace pro řešení mimořádné události a následné efektivní řešení s ostatními složkami integrovaného záchranného systému. Pro zjištění odpovědi na tuto otázku byl vypracován dotazník pro policisty, kteří jsou služebně zařazeni na místním oddělení Policie Horní Počernice, kdy část dotazníku měla na výběr, ze čtyř odpovědí a v druhé části měli policisté popisovat postup při určených událostech. Cílem bylo zjistit, zda mají znalosti pro řešení mimořádných událostí, které mohou nastat a mohou být komplikovány vlastnostmi nebezpečných chemických látek a přípravků, které jsou používány v místně příslušném obvodě. Hlavním důvodem je zakročování policistů v mimořádných událostech, které mohou ohrožovat jejich zdraví, ale i zdraví osob v místě události. Závěr práce se zaměřuje na vyhodnocení výzkumné otázky s ohledem na stav informovanosti policistů, který byl zjištěn vyplněním dotazníku. Dále pak byl vypracován návrh na zlepšení situace informovanosti.
The activities of the local police department Horní Počernice when an extraordinary event in locally appropriate circuit
Keywords: Policie ČR; nebezpečné látky; integrovaný záchranný systém; informovanost Policie ČR; Police of the Czech Republic; dangerous chemicals; Integrated Emergency system