Vliv vybraných krmných doplňků na výskyt kokcidií v zažívacím traktu bažantů - Šíp, Pavel (Jihočeská univerzita, 2013)
Kokcidioza působí velké problémy v umělých chovech bažantů, tento výzkum má prokázat využití nekonvenkčních přípravků k jejímu potlačení. Pro tento pokus byly použity přípravky: Biopolym- výtažek z hnědých mořských řas jako prebiotikum, Laktovita- probiotikum obsahující bakterii Lactobacillus sporogenes a homeopatika. Pokus probíhal v období od 1.7.2012 do 18.11.2012 na Ranči Daniela v Hůrce u Horní Plané. Byly vytvořeny tři skupiny po třinácti bažantích kuřatech a jedna kontrolní skupina taktéž o třinácti kusech. Pro pokus byla použita bažantí kuřata Bažanta obecného (Phasianus colchicus) z vlastního chovu. Bažantům byly podávány biopreparáty vždy po dobu dvou týdnů a dva týdny bez podávání. Po celu dobu pokusu byly odebírány vzorky trusu a pomocí koprologického vyšetření jsme prováděli flotaci v Sheatherově cukerném roztoku. Výsledky byly zapisovány do tabulky a následně vyhodnoceny. Byl prokázán příznivý vliv zejména Biopolymu a homeopatik na zažívací trakt bažantích kuřat a následný výskyt oocyst kokcidií v trusu.
Influence of selected feeding supplements on the occurrence of coccidias in digestive tract of pheasant
Keywords: bažant; kokcidie; homeopatika; prebiotika; probiotika; pheasant; coccidia; homeopathy; prebiotics; probiotics