Rainbow family: etnografické zkoumání jedné soudobé hippies komunity - Rybák, Hynek (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce, použitím sociologických znalostí a metod, analyzuje a popisuje soudobou hippies komunitu Rainbow Family. Zkoumá chování a motivy jednání jejich členů a snaží se přiblížit jejich myšlení. Poznatky byly získány během terénního výzkumu použitím etnografických metod: zúčastněného pozorování a nestrukturovaných rozhovorů s účastníky setkání. Součástí etnografického přístupu je i snaha postihnout autorův přístup ke zkoumanému před a po vlastním výzkumu. S přihlédnutím k omezené zkušenosti terénního výzkumu se práce zabývá převážně jen tím, co bylo v rámci sebraných etnografických dat možné zkoumat. V práci jsou konfrontovány ideální představy samotných členů komunity o tom, jak by mělo setkávání fungovat, s reálnou zkušeností z výzkumu. Ukazují se tak slabiny ve fungování této komunity a situace kde struktura komunity naráží na své meze. Autor se snaží, postihnou co nejplastičtěji situace, které tvoří zkušenost normálního účastníka setkání. Autor si neklade za cíl prací postihnout dané zákonitosti, platné ve zkoumané komunitě, ale jde mu spíše o postihnutí autentické zkušenosti ze setkání Rainbow Family.
Rainbow Family: Ethnographic study on contemporaly hippies comunity
Keywords: Rainbow Family; New Age; Duhová rodina; neo hippies; komunita; konsensus; etnografie; Rainbow Family; New Age; hippies; neo hippies; comunity; konsensus; ethnography