Materiální zajištění špitálů v českých zemích ve středověku a raném novověku - Rožďalovská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Zachycení duchovních kořenů a přiblížení zakládání špitálů, jejich rozšíření v českých zemích od středověku do konce 18. století, kdy začínaly vznikat moderní nemocnice a další specializovaná zdravotnická zařízení. Specifika založení a provozování špitálů, majetkové a peněžní zajištění. Nakládání s majetkem špitálu. Druhy zařízení, která byla ve středověku a raném novověku zřizována a provozována. Postupnou transformaci jednotlivých zařízení od útulků pro pocestné, přes špitály až po počátky zřizování ústavů/nemocnic, z nichž některé fungují i dnes. Kromě materiálů a informací od českých autorů, byly použity materiály a informace od autorů ze sousedních zemí, zejména z německy mluvících oblastí. V úvodní části bakalářské práce jsem popsala druhy zařízení péče o postižené a potřebné. Historii a jejich vývoj až do Josefínských reforem. V další části na základě studia relevantní literatury byly zodpovězeny otázky, které jsem si položila.
Material conditions of hospitals in the Czech Lands in the Middle Ages and Early Modern Times
Keywords: Fundátor; infirmaria; leprosária; městské špitály; středověk; raný novověk; založení špitálu; Founder; Infirmaria; Leprosy; Urban Hospitals; Middle Ages; Early Modern Times; Hospital Establishment