Infekce močových cest vyvolané Staphylococcus saprophyticus - Formánek, Karel (Jihočeská univerzita, 2015)
V bakalářské práci se zabývám infekcemi močových cest vyvolané Staphylococcus saprophyticus. S. saprophyticus patří mezi koaguláza negativní stafylokoky. Je původce nekomplikovaných infekcí močových cest. V teoretické části jsem se zaměřil na rod Staphylococcus, který patří mezi odolné mikroby, přestože netvoří spory. Jeho taxonomie se za poslední čtyři dekády rozvinula, dnes je známo 54 druhů stafylokoků. S. saprophyticus patří mezi koaguláza negativní stafylokoky, je rezistentní k novobiocinu a je producentem enzymu ureázy. Lékem první volby u akutní cystitidy je nitrofurantoin. Praktickou část jsem prováděl v Laboratoři lékařské mikrobiologie, Pracovišti bakteriologie Nemocnice České Budějovice, a.s. pod odborným dohledem. Vzorky moče jsem zpracovával v automatickém systému HB&L UROQUATTRO. Nejčastěji používanou metodou pro identifikaci S. saprophyticus je hmotnostní spektrometrie MALDI-TOF. U každého kmene S. saprophyticus jsem zhotovil citlivost k antibiotikům. Statistickým zpracováním výsledků jsem došel k závěru, že záchyt S. saprophyticus jako původce infekce močových cest dle pohlaví za rok 2013 se vyskytoval z 94,7 % u žen a 5,3 % u mužů, za rok 2014 byly výsledky obdobné. Věková distribuce největšího záchytu u pacientek se pohybovala mezi 20-40 lety.
Urinary tract infections caused by Staphylococcus saprophyticus
Keywords: S. saprophyticus; antibiotika; biofilm; infekce močových cest; akutní cystitida; stafylokoky; krevní agar; S. saprophyticus; antibiotics; biofilm; urinary tract infection; acute cystitis; staphylococci; blood agar