Vytvoření a ověření intervenčního pohybového programu zaměřeného na dance jógu na druhém stupni ZŠ - Bartošová, Hana (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato diplomová se zabývá ověřením a aplikací tříměsíčního intervenčního pohybového programu zaměřeného na dance jógu, který byl určen žákům na 2. stupni ZŠ. V teoretické části jsou shrnuty dosavadní poznatky o přínosech jógové a taneční praxe pro mládež včetně aspektu kvality života. V rámci výzkumného šetření byly sledovány ukazatele kvality života v oblasti fyzického a psychosociálního zdraví za použití standardizovaného dotazníku PedsQL 4.0 určeného pro děti a mládež. Na základě aplikace intervenčního programu dance jógy bylo u experimentálního souboru předpokládáno zlepšení ukazatelů fyzického a psychosociálního zdraví oproti kontrolnímu souboru. Pro posouzení stanovených hypotéz byl použit Pearsonův korelační koeficient r, který byl následně ověřen dle p-hodnoty vzhledem k hladině statistické významnosti o výši 0,05. Na základě výsledků statistické analýzy datových souborů je možno konstatovat, že u testovaných jedinců v průběhu sledovaného období došlo k signifikantnímu zvýšení kvality života v oblasti psychosociálního zdraví, zatímco v oblasti fyzického zdraví statisticky významná změna nebyla zaznamenána.
Formulation and verification of an intervention movement program focused on dance yoga at lower-secondary school
Keywords: Dance jóga; mládež; kvalita života; fyzické zdraví; psychosociální zdraví; Dance yoga; youths; the quality of life; physical health; psychosocial health