Administrativa a dokumentace ošetřovatelské péče v práci sestry - Nováková, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2014)
Administrativa a dokumentace ošetřovatelské péče je nedílnou a povinnou součástí každodenní práce sester. Dokumentace ve zdravotní péči slouží k poskytnutí potřebných informací o pacientovi. Zdravotnická dokumentace je vedena lékaři. Paralelně se zdravotnickou dokumentací probíhá dokumentace ošetřovatelská. Ošetřovatelská dokumentace uchovává konkrétní skutečnosti o poskytování ošetřovatelské péče danému pacientovi. Správně vedená ošetřovatelská dokumentace je ukazatelem kvality práce kvalifikované sestry, vždy musí být v souladu s legislativními nařízeními a nejnovějšími poznatky výzkumu. Dokumentace má být stručná, jasná, srozumitelná a věcná. Rozhodně by neměla být objemná, náročná, složitá, obsahovat zbytečnosti a duplicity. Sestry by vedením dokumentace neměly být přetěžovány a neměly by s jejím vedením strávit více času než s pacienty. Cíle práce: Cíl 1 Zmapovat postoj sester k vedení dokumentace na vybraných odděleních nemocnice. Cíl 2 Zmapovat jak vnímají sestry vedení dokumentace z časového hlediska, kolik času reálně stráví prací s dokumentací v rámci pracovní doby. Cíl 3 Analyzovat ošetřovatelskou dokumentaci na vybraných odděleních nemocnice. Výzkumné otázky: Výzkumná otázka 1 Cítí se sestry přetěžovány vedením ošetřovatelské dokumentace? Výzkumná otázka 2 Kolik času musejí sestry věnovat práci s dokumentací během pracovní doby? Výzkumná otázka 3 Je čas věnovaný práci s dokumentací efektivně využit? Výzkumná otázka 4 Uvítaly by sestry změny v současné dokumentaci? Použité metody: Výzkumná část práce byla vedena kvalitativní výzkumnou metodou na vybraných odděleních nemocnice. Zjištěné výsledky výzkumného šetření z rozhovorů, analýzy dokumentace a snímkování pracovní doby budou poskytnuty vedení zkoumané nemocnice. Mohou poskytnout vedení nemocnice lepší orientovanost v jejich dokumentaci a vést ke zlepšení celkového vedení dokumentace a především k usnadnění práce již tak přetěžovaných sester.
Administration and documentation of nursing care in the nursing career
Keywords: Sestra; Administrativa; Zdravotnická dokumentace; Ošetřovatelská dokumentace; Ošetřovatelský standart; Ošetřovatelský audit; Nurse; Administration; Medical documentation; Nursing documentation; Nursing standard; Nursing audit