Integrace Nepálců žijících v Českých Budějovicích - Korandová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem práce bylo zjistit, jak jsou Nepálci žijící v Českých Budějovicích integrováni ve vybraných oblastech (jazykové znalosti, vzdělání, práce začlenění do komunity v jejich místě bydliště). Dalším cílem bylo popsat, jak udržují své kulturní zvyky, tradice, eventuálně náboženství. Zjistit, zda a jak využívají sociální služby nabízené vybranými organizacemi v Českých Budějovicích. Metodikou byla zvolena kvalitativní výzkumná strategie. Výzkumný soubor představují Nepálci, zejména ti, kteří v Českých Budějovicích provozují "indické restaurace", ale i jejich rodinní příslušníci. Informace byly získávány od informantů pomocí rozhovorů podle návodu. Otázky byly zaměřeny na samotný proces integrace cizinců z jejich subjektivního hlediska do české společnosti ve vybraných oblastech. Sběr dat probíhal záměrným výběrem Nepálců žijících v Českých Budějovicích legálně. Protože zde Nepálci žijí v komunitách, mají podobné zvyky, tradice a koníčky. Výzkum byl nasycen již při 8 informantech, neobjevovaly se nové kategorie odpovědí při kódování. Podle statistik MVČR (2020) v Českých Budějovicích nežije velké množství Nepálců (pouze 39). Přesto se ale chtějí integrovat a fungovat jako řádní občané. Při tomto procesu se však setkávají s řadou překážek, které jim integraci do společnosti nezlehčují. Přínosem práce je popis integrace Nepálců v Českých Budějovicích s možností nahlédnutí do jejich prožívání, snaze najít si přátele a užívat si života i v pro ně neznámé zemi. Dalším přínosem je charakteristika vybudovaného zázemí, které si zde Nepálci vytvořili. Toto může sloužit jako depistáž pro pracovníky neziskových organizací, kteří by se eventuálně mohli snažit o navázání spolupráce s Nepálci a pomoci jim s odstraňováním bariér při integraci.
Integration of Nepalese living in České Budějovice
Keywords: Integrace; Cizinec; Nepálci; Nepál; České Budějovice; Integration; Foreigner; Nepalis; Nepal; České Budějovice