Streetwork v Českých Budějovicích - Danielová, Linda (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato práce se zabývá streetworkem. Cílem je objasnit náplň práce terénních sociálních pracovníků konkrétně v Českých Budějovicích, zmapovat pozitiva a úskalí pracovního života těchto pracovníků. Byla zvolena jedna výzkumná otázka: 1."Jak bojují terénní sociální pracovníci se syndromem vyhoření." Práce se člení na teoretickou a praktickou část. V teoretické části byla ve zkratce popsána teoretická východiska. Konkrétně byla popsána definice streetworku, terminologie, historie, streetwork v České republice, legislativa, cílové skupiny streetworku, formy a metody terénní sociální práce, specifika terénní sociální práce, etické zásady, depistáž v terénní sociální práci, sociální služby pracující metodou streetwork, pojem syndrom vyhoření a supervize jako prevence syndromu vyhoření. Praktická část byla zpracována pomocí kvalitativní strategie, metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory jsem vedla s terénními sociálními pracovníky v Českých Budějovicích, které jsem oslovovala na základě metody snowball sampling. Rozhovory byly vyhodnoceny metodou otevřeného kódování a bylo vytvořeno osm kategorií. Výzkumem bylo zjištěno, jaká pozitiva a negativa vnímají samotní terénní sociální pracovníci na své práci a jak jejich práci vnímá společnost a zda se terénní sociální pracovníci v Českých Budějovicích setkali se syndromem vyhoření. Na základě vyhodnocení rozhovorů bylo zjištěno, že by společnost potřebovala získat větší povědomí o tom, co terénní pracovníci dělají a jak je jejich práce důležitá. Výsledky práce mohou sloužit jako podklad pro další výzkum dopadu pandemie Covid-19 na terénní sociální služby. Dále mohou sloužit jako studijní materiál.
Streetwork in České Budějovice
Keywords: Streetwork; terénní sociální práce; streetworker; syndrom vyhoření; prevence; Outreach work; field work; streetwork; field worker; burnout syndrome; prevention