Slovotvorné prostředky v studentském žargonu (slangu) současné francouzštiny - Šimková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce na téma slangu francouzských studentů má za cíl vytvořit korpus výrazů, které používají mladí lidé v běžné řeči, především se svými vrstevníky ve školním prostředí. Práce je rozdělena na dvě části - teoretickou a praktickou. V teoretické části se zaobírám sociální rozvrstveností jazyka, zejména slangem a argotem čili nespisovnými sociolekty. Poté se věnuji slovotvorným prostředkům, kterými se mohou tyto slangové výrazy tvořit, a to jak formální, tak sémantické, ale i verlan či javanais. Praktická část se zaměřuje na vlastní výzkum. Nejprve je představen dotazník, následuje analýza jednotlivých otázek včetně grafů četnosti výrazů a nakonec praktickou část uzavírá celkové shrnutí výsledků a závěr z něho vyplývající. Práce obsahuje také korpus sesbíraných slangových výrazů s jejich významem a českým překladem.
Word-formation Mechanisms the Student Slang of the Present-Day French
Keywords: studentský slang; slovotvorné prostředky; argot; nespisovný francouzský jazyk; student slang; word-forming devices; argot; non-literary French language