Analýza významu specifického prostředí v anglo-americké literatuře 19. století. - Hanusová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce se zabývá analýzou specifického prostředí angloamerické gotické literatury 18. a 19. století. První část práce je věnována různým aspektům gotické prózy v teoretické rovině. V této části je vysvětleno dvojí možné chápání klíčového termínu "gotický". Následně jsou popsány typické rysy gotické prózy a je stručně načrtnut její vznik a vývoj. Dále je vyložena klíčová typologie prostoru podle Františka Všetičky a Libora Pavery a s touto kategorií související termín Michaila Bachtina chronotop. Závěr teoretické části tvoří výklad subverzivního charakteru gotické prózy a jejímu vztahu k podobně nekonvenčním přístupům, jakými jsou psychoanalýza a genderová literární teorie. Praktická část této diplomové práce se zabývá analýzou konkrétních děl žánrů gotické prózy z let 1764-1897. Je zde aplikována výše zmíněná typologie prostoru a jsou připojeny stručné medailonky autorů.
Analysis of Specific Space in the 19th Century Anglo-American Literature
Keywords: Gotická próza; gotika; prostředí; anglická literatura; americká literatura.; Gothic fiction; Gothic; space; English literature; American Literature.