Lingvoliterární analýza staročeské skladby Tristram a Izalda - Mušinská, Daniela (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá analýzou staročeské skladby Tristram a Izalda. Podkladem pro tuto analýzu je text Strahovského rukopisu datovaného do roku 1449 v edičním zpracování Zdeňky Tiché. Práce obsahuje stručný popis historie a původu díla jak v evropském, tak především českém literárním kontextu. Její hlavní náplní je jazyková analýza vybraných jevů. Zaměřuje se na fonologický a morfologický vývoj většiny gramatických kategorií u jmen a sloves v češtině. U jmen se soustředí především na deklinační paradigma, konkrétně na pádový systém a životnost u mužského rodu. U sloves je brán hlavní zřetel na analýzu jednotlivých slovesných časů s důrazem na jednoduché minulé časy. Práce obsahuje především analýzu aoristu a imperfekta se zaměřením na vidovou příslušnost sloves, od kterých jsou tyto časy tvořeny. Část práce je věnována složenému minulému času, préteritu a antepréteritu. U jednotlivých slovesných forem je kladen důraz na nt-ová a s-ová participia, na systém jejich sufixu a také na souvislost s kategorií slovesného vidu. Práce obsahuje mnoho konkrétních příkladů z textu a také podrobné statistické údaje, týkající se frekvence výskytu vybraných jevů.
Linguistic and Literary Analysis of Old Bohemian Composition Tristram and Izalda
Keywords: Tristram a Izalda; staročeština; jazyková analýza; fonologický vývoj češtiny; morfologický vývoj češtiny; aorist; imperfektum; préteritum; složený minulý čas; jednoduchý minulý čas; nt-ové participium; s-ové participium; přechodníky; slovesný vid; Tristram and Izalda; Old Czech Language; linguistic analysis; phonological evolution; morphological evolution; aorist; imperfectum; preterite; compound past tense; simple past tense; nt- s- participles; verbal aspect