Masarykova kritika demokracie - Bergerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá osobností Tomáše Garrigua Masaryka a jeho vztahem k demokracii do období první světové války. Nejprve bude představen Masarykův život a jeho cesta ke vzdělání. Práce se bude zabývat jeho politickým působením a názory na tehdejší parlamentní zřízení. Bude zde popisovat Masarykův vztah k českému národu. Podstatnou částí práce bude analýza Masarykových děl a názorů na demokracii v období před první světovou válkou. Pokusíme se odhalit, jestli byl Tomáš Garrigue Masaryk vždy pouze zastáncem demokracie, co na ní kritizoval a jaké k ní choval výhrady. Bude vysvětlen Masarykův názor na humanitu, mravnost a náboženství. Bakalářská práce bude v příloze doložena fotografiemi.
Masaryk´s criticism of democracy
Keywords: Tomáš Garrigue Masaryk; demokracie; humanita; náboženství; Tomas Garrigue Masaryk; democracy; humanity; religion