Vztah cholesterolu a homocysteinu v etiopatogenezi civilizačních onemocnění - Chaloupková, Věra (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá homocysteinem a cholesterolem a jejich vlivem na vznik civilizač-ních onemocnění. V teoretické části je objasněno, na jaká civilizační onemocnění má nejčastěji vliv zvýšená hladina homocysteinu a jeho vliv na cholesterol. Pro účel praktické části jsem sledovala u skupiny probandů vliv vitaminů (pyridoxin, kyselina listová, kobalamin) na hladinu homocysteinu a zároveň monitorovala hladinu celkového cholesterolu, HDL a LDL.
Relation Between Cholesterol and Homocysteine in the Etiopathogenesis of Lifestyle Diseases
Keywords: homocystein; cholesterol; civilizační onemocnění; pyridoxin; kyselina listová; kobalamin; homocysteine; cholesterol; lifestyle diseases; pyridoxine; folic acid; cobalamine