Porovnání informovanosti budoucích středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaných zdravotníků v Českých Budějovicích o nebezpečí sexuálně přenosných chorob. - Fürstová, Romana (Jihočeská univerzita, 2008)
Sexualita je neoddělitelnou součástí života. Kromě přirozeného způsobu reprodukce nám umožňuje prohlubovat vztah s někým, koho máme rádi, a dopřává nám pocity sdílení. Bohužel s sebou sexualita přináší i různé nežádoucí jevy, ať už se jedná o nechtěné těhotenství nebo přenos některé sexuálně přenosné choroby- STD. Proto jsem se na téma STD zaměřila ve své práci. Pro svou bakalářskou práci jsem si vybrala výzkumný soubor, který tvoří budoucí středoškolsky a vysokoškolsky vzdělaní zdravotníci, tedy studenti zdravotnických oborů Střední zdravotnické školy v Českých Budějovicích a Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. Ti jsou ohroženi nákazou STD dvakrát, nejen ve svém osobním životě, ale i z hlediska svého budoucího povolání. Vzhledem k choulostivosti tématu byl výzkum prováděn anonymní dotazníkovou metodou. Otázky v dotazníku se týkaly jak konkrétních STD, u kterých jsem zjišťovala původce, inkubační dobu nebo očkování, tak otázky obecně se týkající STD. Cílem mé bakalářské práce bylo porovnání informovanosti mezi budoucími zdravotníky středoškolsky a vysokoškolsky vzdělanými. Na základě stanoveného cíle jsem si vytvořila dvě hypotézy. První hypotéza- vysokoškolsky vzdělaní zdravotníci jsou více informováni o nebezpečí STD než středoškolští, se mi potvrdila. Druhá hypotéza, Studenti zdravotnických oborů na SZŠ i ZSF mají znalosti o možnostech přenosu STD jinou než pohlavní cestou, se mi potvrdila jen u studentů ZSF, u studentů SZŠ se nepotvrdila.
Confrontation of the awareness of future graduate and undergraduate paramedical workers in České Budějovice of the risks inherent in sexually transmitted diseases.
Keywords: informovanost studentů; kapavka; sexuálně přenosné choroby; syfilis; zdravotničtí pracovníci; awareness of students; gonorrhoea; sexually transmitted diseases; syphilis; paramedical workers