Posouzení vlivu vybrané investice na finanční situaci podniku. - Lososová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Předmětem bakalářské práce ,,Posouzení vlivu vybrané investice na finanční situaci podniku? je zjištění efektivnosti vybraného investičního projektu a jeho vliv na ekonomickou situaci zemědělského podniku. První částí zkoumání daného problému je poměrová finanční analýza, aby byla zjištěna současná finanční situace podniku, a to především, zda je podnik schopen plnit své závazky a financovat projekt formou úvěru. Další hodnocení je provedeno pomocí metody čisté současné hodnoty, vnitřního výnosového procenta a metody doby návratnosti. Jedná se o vytvoření dvou variant ? realizace projektu s přidělením dotace a financování projektu bez dotace. Obě varianty zahrnují tři reálné situace řešení možného budoucího vývoje produkce, výnosů a nákladů. Na závěr jsou zjištěny hodnoty kritických faktorů, při kterých se čistá současná hodnota rovná nule, tzn. při kterých se projekt ještě vyplatí realizovat.
Assessment of the impact of selected investments in the financial situation.
Keywords: Hodnocení efektivnosti investic; čistá současná hodnota; doba návratnosti; bod zvratu.; Evaluating the effectiveness of investments; net present value; internal rate of return; the break-even point.