Problematika a význam trhu práce pro osoby se zdravotním postižením - Füllová, Adéla (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce je věnována problematice zaměstnávání osob se zdravotním postižením a také se zabývá motivací těchto osob k pracovní činnosti. Cílem práce je identifikovat a popsat jednotlivé překážky a obtíže při začleňování do pracovního života pohledem osob s mentálním postižením, včetně analýzy významu práce pro tyto osoby, zjištěním jejich motivace pro hledání, získání a udržení si zaměstnání. Teoretická část bakalářské práce je rozdělena do pěti hlavních kapitol. Obsahem první kapitoly je vymezení pojmu osoby se zdravotním postižením a výčet jednotlivých druhů zdravotního postižení. Ve druhé kapitole je vysvětlen pojem mentální postižení, popis jeho diagnostiky, klasifikace jednotlivých stupňů postižení včetně charakteristiky. Kapitola třetí obsahuje význam pracovní činnosti pro osobu s mentálním postižením a možné motivy k práci. Ve čtvrté kapitole je věnována pozornost procesu přípravy osob s mentálním postižením na práci, podpoře a možnostem jejich uplatnění se na trhu práce. V poslední kapitole je zahrnut popis pravděpodobných bariér na trhu práce, se kterými se osoby s mentálním postižením musejí potýkat. Praktická část bakalářské práce interpretuje vlastní zkušenosti osob s mentálním postižením pohybujících se na trhu práce v okresech Přerov a České Budějovice. V rámci kvalitativní výzkumné strategie byla data získána pomocí metody dotazování a techniky polostrukturovaného rozhovoru. Práce může sloužit jako informační zdroj, který přináší ucelený pohled na problematiku zaměstnávání osob s mentálním postižením. Využít ji mohou studenti, zaměstnavatelé i laická veřejnost.
The Labour Market for Disabled Persons and its Importance
Keywords: osoby se zdravotním postižením; mentální postižení; trh práce; bariéry; význam práce; motivace; persons with disabilities; mental disability; labour market; barriers; the importance of work; motivation