Daně v účetnictví fyzické osoby - živnostníka - Horecká, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou daní v účetnictví fyzické osoby ? živnostníka. Nejprve jsou v této práci vysvětleny základní pojmy daňové teorie a stručně popsána daňová soustava České republiky. Dále jsou zde charakterizovány jednotlivé účty pro zachycení daní v účetnictví. Následně je popsána daň z příjmů fyzických osob a její konstrukce. V diplomové práci je také uvedeno, k jakým podstatným změnám došlo v zákoně o dani z příjmů fyzických osob v posledních letech. V další části práce jsou uvedeny základní informace o vybraném živnostníkovi, na kterého byla aplikována problematika daní, a analyzovány daňové povinnosti tohoto živnostníka v roce 2011 a v předchozích letech.
Taxes on individual accounts - a tradesman
Keywords: daň; poplatník; plátce; živnostník; osoba samostatně výdělečně činná; skutečné výdaje; výdaje procentem z příjmů; základ daně; tax; payer; taxpayer; tradesman; self-employer person; the real cost; cost by percentage of the income; tax base